poniedziałek, 14 lipca 2014

Zupa krem z kurek

W naszej kuchni zagościły w końcu kurki! przepyszne danie z kurczaka w połączeniu z nieziemskim sosem kurkowym miałam okazję jeść ostatnio w pobliskiej restauracji. Dlatego spróbuję w najbliższym czasie odtworzyć podobne danie... Póki co oczarowała nas zupa krem z kurek!

Składniki (zupa na 2 lub 3 porcje - ale uzależnia więc raczej na 2;))

700-800 ml wody
20 dag kurek
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej i słodkiej papryki 

Przygotowanie:
Kurki dokładnie oczyść pod bieżącą wodą. Ziemniaki, czosnek obierz i pokrój. W garnku rozgrzej oliwę lub olej oraz masło. Wrzuć czosnek i ziemniaki, lekko podsmaż, wrzuć kurki i podsmażaj wszystko jeszcze chwilę. Wyjmij kilka ładnych kurek - będą potrzebne do dekoracji:) Zalej wszystko wodą, przypraw i gotuj pod przykryciem ok 15 minut a następnie zmiksuj. 
Przelej na talerze i udekoruj kurkami oraz natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz