Warsztaty kulinarne z Adrianem Feliksem

Do tej pory uczestniczyłam w następujących warsztatach kulinarnych:

1. Z wołowiną za pan brat;
2. Makarony  czyli  pasta no i basta;
3.  Kasze (warsztaty organizowane na Biobazarze w Katowicach)

Przepis z warsztatów KASZE, które odbyły się 24 stycznia 2015r. Przepis jest autorstwa Pana Adriana Feliksa a zdjęcie jest mojego wykonania. Deser jest naprawdę bardzo pyszny. Robiłam go już kilkakrotnie w domu. Drugi raz próbowałam nieco zmodyfikować przepis, dodając zamiast laski wanilii trochę cukru z prawdziwą wanilią, ale to już nie było to samo!




Składniki na ok 4 porcje:

100g kaszy jaglanej
300ml mleka *
120g masła
cukier do smaku
5 jajek
laska wanilii
skórka z jednej cytryny

2 banany
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
150 ml śmietany 30%
2 gałązki mięty

sos karmelowy:
100g orzechów ziemnych solonych
100g masła
230g cukru brązowego
125ml śmietany 30%

Przygotowanie:
1. Kaszę uprażyć na suchej patelni, następnie zalać mlekiem, dodać laskę wanilii przekrojoną na pół, skórkę cytryny i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i jak wystygnie zmielić.
2. Cukier utrzeć z żółtkami i dodawać powoli kaszę ciągle ucierając, aż całość będzie jednolitą masą.
3. Na patelnię wlać masło klarowane i jak się nagrzeje włożyć pokrojone w kawałki banany. Smażyć, podsypując cukrem i jak tylko cukier się skarmelizuje dodać śmietankę 30%  i gotować aż sos zgęstnieje a banany będą miękkie. Na koniec dodajemy miętę.
4. Sos: rozpuszczamy na patelni cukier aż uzyskamy karmel, dodajemy śmietanę i masło, gotujemy aż uzyskamy gęsty sos, rozgniatamy orzeszki i wrzucamy do karmelu.
5. Składamy deser, na talerz nakładamy budyń, na górę kładziemy banany i zalewamy sosem z orzeszkami. 

* zarówno na kursie jak i w  domu dolewałam trochę więcej mleka w trakcie gotowania kaszy gdy kasza nie była jeszcze wystarczająco miękka a mogłaby się zacząć przypalać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz