poniedziałek, 7 lipca 2014

Zupa krem z pomidorów i papryki

Przepis pochodzi z książki " Pyszne 25" Anny Starmach   



 Pyszny krem z pomidorów i papryki bez dodatku kostek rosołowych! Bardzo dobrze smakuje także na zimno!


Składniki (dla 3 - 4 osób):

500 ml passaty pomidorowej
150 ml śmietanki 30%
2 czerwone papryki
3 pomidory
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka oliwy z oliwek (ja użyłam oleju rzepakowego)
świeża pietruszka
sól, pieprz

Przygotowanie:

Passatę zagotuj w garnku. Pomidory i paprykę umyj, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej, wrzuć warzywa i smaż je ok. 10 minut, dodaj paprykę - słodką i ostrą . Składniki z patelni przełóż do garnka a następnie miksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Do zupy dodaj śmietankę, zagotuj i dopraw do smaku. Podawaj posypane świeżą, posiekaną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz