Na podstawie przepisu Marty Dymek |
Kiedy mam mniej czasu a w lodówce zalega mi resztka kaszy jaglanej (ostatnio często jej używam) robię pasztet z kaszy jaglanej właśnie, ugotowanej soczewicy zielonej i suszonych pomidorów (dodaje także trochę oleju z suszonych pomidorów). Blenduję wszystkie składniki, dodaję paprykę ostrą, sól, pieprz, zapiekam w piekarniku i gotowe.
Bardzo cieszę się kiedy w fajny sposób mogę wykorzystać jakieś "resztki" z lodówki. Czego najbardziej nie lubię to wyrzucanie jedzenia!
A teraz przepis na pasztet kuminowy!
Składniki:
1 cebula
kilka łyżek oleju do smażenia
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
2 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
100ml oleju roślinnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz do smaku
1/2 szklanki suszonych moreli
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Smaż na niedużym ogniu do czasu aż cebula się zeszkli. Wtedy wyjmij przyprawy i wyrzuć. Cebulę dodaj do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksuj za pomocą blendera na gładko, dopraw do smaku. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st C. Foremkę wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż do niej 2/3 masy pasztetowej, delikatnie wciśnij do niej morele, układaj je w poprzek, uważając żeby nie było między nimi dużych przerw. Wlej resztę masy. Pasztet piecz 40-45 minut. Studź przez całą noc w foremce. Krój bardzo ostrym nożem - tak aby w każdej porcji była cała morela.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz