niedziela, 1 lutego 2015

Pyszny pasztet kuminowy z morelami

Na podstawie przepisu Marty Dymek               


Odkąd przeczytałam skład pasztetów kupionych w sklepach, tak ładnie wyglądających w dziale mięsnym, takich na wagę - po prostu przestałam je jeść. Chyba wszyscy spotkaliśmy się z pojęciem MOM - nie brzmi to zbyt zachęcająco! Nie jestem wegetarianką ani weganką, ale przepis na pasztet wegański Marty Dymek po prostu mnie zachwycił. Osobiście suszoną morelę chętnie zamieniłabym na suszoną śliwkę, ale to już kwestia gustu... Pasztet świetnie  nadaje się  jako dodatek do pieczywa.

Kiedy mam mniej czasu a w lodówce zalega mi resztka kaszy jaglanej (ostatnio często jej używam) robię pasztet z kaszy jaglanej właśnie,  ugotowanej soczewicy zielonej i suszonych pomidorów (dodaje także trochę oleju z suszonych pomidorów). Blenduję wszystkie składniki, dodaję paprykę ostrą, sól, pieprz, zapiekam w piekarniku i gotowe.

Bardzo cieszę się kiedy w fajny sposób mogę wykorzystać jakieś "resztki" z lodówki. Czego najbardziej nie lubię to wyrzucanie jedzenia!

A teraz przepis na pasztet kuminowy! 

Składniki:
1 cebula
kilka łyżek oleju do smażenia
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
2 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
100ml oleju roślinnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz do smaku
1/2 szklanki suszonych moreli

Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Smaż na niedużym ogniu do czasu aż cebula się zeszkli. Wtedy wyjmij przyprawy i wyrzuć. Cebulę dodaj do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksuj za pomocą blendera na gładko, dopraw do smaku. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st C. Foremkę wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż do niej 2/3 masy pasztetowej, delikatnie wciśnij do niej morele, układaj je w poprzek, uważając żeby nie było między nimi dużych przerw. Wlej resztę masy. Pasztet piecz 40-45 minut. Studź przez całą noc w foremce. Krój bardzo ostrym nożem - tak aby w każdej porcji była cała morela.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz