niedziela, 21 lipca 2013

Paprykarz szczeciński

Dzisiaj chciałabym zaproponować bardzo ciekawy przepis na  paprykarz szczeciński domowej roboty, idealny do kanapek. Jest to rodzaj pasty, która stanowi świetną alternatywę dla wszelkiego rodzaju past kupionych w sklepie. Wykonanie jest bardzo proste.




Składniki:

1 makrela wędzona
  50 g ryżu - najlepiej brązowego
1 marchewka
1 cebula
4 duże pieczarki
100 g przecieru pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 kulki ziela angielskiego
 1 listek laurowy
 sól i pieprz

Przygotowanie:
Ryż ugotuj. Pamiętaj, że ryż brązowy gotujemy ok. 30 minut. Makrelę dokładnie oddziel od ości. Cebulę obież i posiekaj. Podsmaż na patelni na oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodaj obraną, startą na grubej tarce marchewkę, wymieszaj. Dodaj  utarte pieczarki. Duś razem, aż warzywa zmiękną. Dodaj resztę przypraw oraz koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę razem smaż. Do lekko przestudzonych warzyw dodaj rozdrobnioną makrelę i ugotowany ryż, wymieszaj. Po wystudzeniu nakładaj grubą warstwę na kromeczki chleba razowego lub graham.
Pasta najlepiej smakuje po 2-3 dniach :) 

Smacznego!

Przepis pochodzi z:










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz