Brokuły są bogatym źródłem karotenoidów. W licznych badaniach stwierdzono, że ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, odbytu i płuc jest mniejsze u tych, którzy dużo ich spożywają . W książce „Potrawy, które leczą”
(R. Chojnacka, J. Przytuła; wydaw. Publicat) znalazłam rewelacyjny przepis na zupę krem z brokułów. Przepis ten znalazł się w rozdziale choroby nowotworowe. Warto więc włączyć te warzywa do naszej codziennej diety!
Składniki:
4 szklanki
esencjonalnego rosołu z drobiu
4 średniej
wielkości ziemniaki
1/2 brokułu
1/2 szklanki
śmietanki kremowej
Sól
Pieprz
4 łyżki
startego żółtego sera
Przygotowanie:
Do
gotującego się rosołu wrzuć drobno pokrojone ziemniaki i brokuły podzielone na
drobne różyczki. Całość gotuj aż składniki będą miękkie. Zupę zestaw z ognia,
przetrzyj przez sito lub zmiksuj i dopraw do smaku. Dodaj spienioną śmietankę i
podgrzej, nie dopuszczając do zagotowania. Gorącą zupę nalej do talerzy, posyp
startym, żółtym serem.
Mój komentarz:
Zupa wyszła
naprawdę bardzo smaczna. Wybierając ser, pamiętaj aby miał on bardziej
wyrazisty smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz