środa, 24 lipca 2013

Zupa krem z brokułów




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brokuły  są bogatym źródłem karotenoidów. W licznych badaniach stwierdzono, że ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, odbytu i płuc jest mniejsze u tych, którzy dużo ich spożywają . W książce „Potrawy, które leczą”

(R. Chojnacka, J. Przytuła; wydaw. Publicat) znalazłam rewelacyjny przepis na zupę krem z brokułów. Przepis ten znalazł się w rozdziale choroby nowotworowe. Warto więc włączyć te warzywa do naszej codziennej diety!


Składniki:

4 szklanki esencjonalnego rosołu z drobiu

4 średniej wielkości ziemniaki

1/2 brokułu

1/2 szklanki śmietanki kremowej

Sól

Pieprz

4 łyżki startego żółtego sera



Przygotowanie:

Do gotującego się rosołu wrzuć drobno pokrojone ziemniaki i brokuły podzielone na drobne różyczki. Całość gotuj aż składniki będą miękkie. Zupę zestaw z ognia, przetrzyj przez sito lub zmiksuj i dopraw do smaku. Dodaj spienioną śmietankę i podgrzej, nie dopuszczając do zagotowania. Gorącą zupę nalej do talerzy, posyp startym, żółtym serem.


Mój komentarz:

Zupa wyszła naprawdę bardzo smaczna. Wybierając ser, pamiętaj aby miał on bardziej wyrazisty smak.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz