Czy pyzy i
knedle „to jedno i to samo?” okazuje się, że nie. Znalazłam przepis na pyzy, w
którym ¼ surowych ziemniaków w przepisie należy zetrzeć na tarce, a następnie
dodać do ugotowanej reszty. Z tego co zauważyłam, to spór w internecie dotyczący
nazewnictwa trwa. Nie wiem czy moja wersja jest poprawna, ale muszę stwierdzić,
że pyzy i knedle smakują całkiem podobnie. Jeśli ktoś z Was ma jakiś inny pomysł
na przepis na pyzy to zachęcam do komentowania – chętnie wypróbuję też inną
wersję.
Tym razem
nadzienie z soczewicy, marchewki, pietruszki… czyli bez szaleństw, nic
odkrywczego, ale nasycić się można.
Składniki:
500g
ziemniaków
5 łyżek mąki
1 jajko
¾ szklanki soczewicy
zielonej
2 szklanki
wody
3 marchewki
1 pietruszka
2 średnie
cebule
2 łyżki
oleju
Sól, pieprz,
papryka słodka i ostra (do smaku)
Przygotowanie:
Soczewicę
opłucz, dodaj do gotującej się osolonej wody, gotuj na małym ogniu 20-25 minut.
Obierz marchew, pietruszkę i jedną cebulę, dodaj do soczewicy w połowie
gotowania, następnie ostudź i zmiel lub zmiksuj. Drugą cebulę pokrój w drobną
kostkę, zrumień na oleju, dodaj do soczewicy, przypraw solą, pieprzem, papryką
słodką i ostrą i wymieszaj. Obrane ziemniaki umyj, ¼ odłóż, resztę pokrój w
kostkę i ugotuj w osolonej wodzie, następnie dokładnie rozgnieć i ostudź.
Odłożone ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij przez ściereczkę, dodaj
surowe ziemniaki do ugotowanych, wbij jajko, przypraw solą, partiami dodawaj mąkę
i wyrabiaj ciasto. Uformuj kilka wałów z ciasta o średnicy około 3 cm, krój na
3-4 centymetrowe kawałki, z każdego uformuj w dłoni kulkę, następnie spłaszcz,
nakładaj na środek porcję farszu. Zlepiaj dokładnie brzegi ciasta i znowu
uformuj kulkę. Pyzy gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia, następnie odcedź i
przelej zimną wodą. Możesz podawać posypane dowolnymi kiełkami.
|
waga
|
białko
|
tłuszcze
|
węglowodany
|
błonnik
|
kalorie
|
Ziemniaki
|
500g
|
9,5g
|
0,5g
|
91,5g
|
7,5g
|
385kcal
|
Mąka pszenna typ 500
|
125g
|
12,6g
|
1,5g
|
92,5g
|
2,9g
|
429kcal
|
jajko
|
56g
|
7,0g
|
5,4g
|
0,3g
|
0,0g
|
78kcal
|
Zielona soczewica
|
150g
|
36,3g
|
0,9g
|
91,2g
|
13,4g
|
527kcal
|
marchew
|
90g
|
0,9g
|
0,2g
|
7,8g
|
3,2g
|
24kcal
|
Korzeń pietruszki
|
80g
|
2,1g
|
0,4g
|
8,4g
|
3,9g
|
30kcal
|
Cebula
|
105g
|
1,5g
|
0,4g
|
7,2g
|
1,8g
|
32kcal
|
Olej rzepakowy
|
20g
|
0,0g
|
20,0g
|
0,0g
|
0,0g
|
177kcal
|
Wszystkie
produkty: 1126g, b: 69,9g, tł:29,3g, w: 298,9g, bł: 32,7g kcal: 1682kcal
Dla 100g: b:
6,2g, tł: 2,6g, w: 26,5g, bł: 2,9g kcal: 149
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz