piątek, 13 września 2013

Pyzy z soczewicą i marchewką







Czy pyzy i knedle „to jedno i to samo?” okazuje się, że nie. Znalazłam przepis na pyzy, w którym ¼ surowych ziemniaków w przepisie należy zetrzeć na tarce, a następnie dodać do ugotowanej reszty. Z tego co zauważyłam, to spór w internecie dotyczący nazewnictwa trwa. Nie wiem czy moja wersja jest poprawna, ale muszę stwierdzić, że pyzy i knedle smakują całkiem podobnie. Jeśli ktoś z Was ma jakiś inny pomysł na przepis na pyzy to zachęcam do komentowania – chętnie wypróbuję też inną wersję.
Tym razem nadzienie z soczewicy, marchewki, pietruszki… czyli bez szaleństw, nic odkrywczego, ale nasycić się można.

Składniki:
500g ziemniaków
5 łyżek mąki
1 jajko
¾ szklanki soczewicy zielonej
2 szklanki wody
3 marchewki
1 pietruszka
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
Sól, pieprz, papryka słodka i ostra (do smaku)
Przygotowanie:
Soczewicę opłucz, dodaj do gotującej się osolonej wody, gotuj na małym ogniu 20-25 minut. Obierz marchew, pietruszkę i jedną cebulę, dodaj do soczewicy w połowie gotowania, następnie ostudź i zmiel lub zmiksuj. Drugą cebulę pokrój w drobną kostkę, zrumień na oleju, dodaj do soczewicy, przypraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i wymieszaj. Obrane ziemniaki umyj, ¼ odłóż, resztę pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie, następnie dokładnie rozgnieć i ostudź. Odłożone ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij przez ściereczkę, dodaj surowe ziemniaki do ugotowanych, wbij jajko, przypraw solą, partiami dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto. Uformuj kilka wałów z ciasta o średnicy około 3 cm, krój na 3-4 centymetrowe kawałki, z każdego uformuj w dłoni kulkę, następnie spłaszcz, nakładaj na środek porcję farszu. Zlepiaj dokładnie brzegi ciasta i znowu uformuj kulkę. Pyzy gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia, następnie odcedź i przelej zimną wodą. Możesz podawać posypane dowolnymi kiełkami.



waga
białko
tłuszcze
węglowodany
błonnik
kalorie
Ziemniaki
500g
9,5g
0,5g
91,5g
7,5g
385kcal
Mąka pszenna typ 500
125g
12,6g
1,5g
92,5g
2,9g
429kcal
jajko
56g
7,0g
5,4g
0,3g
0,0g
78kcal
Zielona soczewica
150g
36,3g
0,9g
91,2g
13,4g
527kcal
marchew
90g
0,9g
0,2g
7,8g
3,2g
24kcal
Korzeń pietruszki
80g
2,1g
0,4g
8,4g
3,9g
30kcal
Cebula
105g
1,5g
0,4g
7,2g
1,8g
32kcal
Olej rzepakowy

20g
0,0g
20,0g
0,0g
0,0g
177kcal
Wszystkie produkty: 1126g, b: 69,9g, tł:29,3g, w: 298,9g, bł: 32,7g kcal: 1682kcal
Dla 100g: b: 6,2g, tł: 2,6g, w: 26,5g, bł: 2,9g kcal: 149

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz