Dziś na stole bardzo delikatny deser, szczególnie polecany dla osób z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.
Składniki:
2 jabłka
2 banany
1 łyżka cukru
pudru
1 łyżeczka
cukru wanilinowego
4 łyżki soku
z cytryny
2 łyżki
masła
Szczypta
mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Umyte jabłka
obierz, usuń gniazdka nasienne i wraz z bananami pozbawionymi skórki pokrój w
plasterki. W płaskim rondlu rozpuść masło, na gorący tłuszcz wzuć plastry
owoców, smaż ok. minuty, delikatnie mieszając. Dodaj sok z cytryny, przykryj
garnek, duś na małym ogniu przez kolejne
2 minuty. Pod koniec duszenia posyp cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i gałką
muszkatołową. Przełóż wraz z wytworzonym sosem do szklanych pucharków. Podawaj gorące.
Waga
|
B
|
T
|
W
|
Bł.
|
Kcal
|
|
jabłko
|
150g
|
0,5g
|
0,2g
|
19,2g
|
2g
|
72kcal
|
banan
|
240g
|
2,4g
|
0,7g
|
56,4g
|
4,1g
|
228kcal
|
Cukier wanilinowy
|
4g
|
0g
|
0g
|
3,9g
|
0g
|
16kcal
|
Cukier puder
|
10g
|
0g
|
0g
|
10g
|
0g
|
41kcal
|
Sok z cytryny
|
24g
|
0,1g
|
0g
|
2,1g
|
0,1g
|
6kcal
|
masło
|
10g
|
0,1g
|
8,3g
|
0,1g
|
0g
|
74kcal
|
Wszystkie produkty: 438g; białko: 3,1g, tłuszcze: 9,2g,
węglowodany: 91,7g, bł: 6,2g całość: 437kcal
Dla 100g: 100g; białko: 0,7g, tłuszcze: 2,1g, węglowodany:
20,9g, bł: 1,4g porcja 100g: 100kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz