środa, 4 września 2013

Deser jabłkowo-bananowy

 

Dziś na stole bardzo delikatny deser, szczególnie polecany dla osób z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. 

Składniki:

2 jabłka

2 banany

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

4 łyżki soku z cytryny

2 łyżki masła

Szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Umyte jabłka obierz, usuń gniazdka nasienne i wraz z bananami pozbawionymi skórki pokrój w plasterki. W płaskim rondlu rozpuść masło, na gorący tłuszcz wzuć plastry owoców, smaż ok. minuty, delikatnie mieszając. Dodaj sok z cytryny, przykryj garnek, duś na małym ogniu  przez kolejne 2 minuty. Pod koniec duszenia posyp cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i gałką muszkatołową. Przełóż wraz z wytworzonym sosem do szklanych pucharków. Podawaj gorące.





Waga
B
T
W
Bł.
Kcal
jabłko
150g
0,5g
0,2g
19,2g
2g
72kcal
banan
240g
2,4g
0,7g
56,4g
4,1g
228kcal
Cukier wanilinowy
4g
0g
0g
3,9g
0g
16kcal
Cukier puder
10g
0g
0g
10g
0g
41kcal
Sok z cytryny
24g
0,1g
0g
2,1g
0,1g
6kcal
masło
10g
0,1g
8,3g
0,1g
0g
74kcal

Wszystkie produkty: 438g; białko: 3,1g, tłuszcze: 9,2g, węglowodany: 91,7g, bł: 6,2g całość: 437kcal

Dla 100g: 100g; białko: 0,7g, tłuszcze: 2,1g, węglowodany: 20,9g, bł: 1,4g porcja 100g: 100kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz