To nasze
pierwsze spotkanie z cieciorką w kuchni a jakże fenomenalne!
Składniki:
50 dag
ziemniaków
10 dag
rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku
Szklanka mąki
1 jajko
250 g
cieciorki z puszki
200 g
suszonych pomidorów z zalewy
2 ząbki
czosnku
Odrobina
oregano
Sól i pieprz
do smaku
Przygotowanie:
Cieciorkę,
pomidory, obrany czosnek i oregano zmiksuj, przypraw solą i pieprzem,
wymieszaj. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie.
Następnie dokładnie rozgnieć, ostudź, dodaj jajko, szczyptę soli, szpinak i
partiami dodawaj mąkę – wyrób ciasto. Uformuj z niego kilka wałków średnicy
około 3 cm i długości 3-4 cm, z każdego uformuj w dłoni kulkę, a następnie
spłaszcz, na środek nakładając porcję farszu (najlepiej w formie kuleczki),
zlepiaj dokładnie brzegi ciasta i znowu uformuj kulkę. Knedle ugotuj w osolonej
wodzie do wypłynięcia, odcedź i przelej zimną wodą.
Mój komentarz:
Gotowe
knedle możesz podawać z jogurtem naturalnym.
|
„Dopóki miłość stoi w kuchni, dopóki miłość nam gotuje, te noże, widelce mają jakiś sens" Tomasz Różycki
wtorek, 27 sierpnia 2013
Knedle szpinakowe z farszem z cieciorki i suszonych pomidorów
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz