wtorek, 27 sierpnia 2013

Knedle szpinakowe z farszem z cieciorki i suszonych pomidorów


To nasze pierwsze spotkanie z cieciorką w kuchni a jakże fenomenalne!

Składniki:

50 dag ziemniaków

10 dag rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku

Szklanka mąki

1 jajko

250 g cieciorki z puszki

200 g suszonych pomidorów z zalewy

2 ząbki czosnku

Odrobina oregano

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cieciorkę, pomidory, obrany czosnek i oregano zmiksuj, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie dokładnie rozgnieć, ostudź, dodaj jajko, szczyptę soli, szpinak i partiami dodawaj mąkę – wyrób ciasto. Uformuj z niego kilka wałków średnicy około 3 cm i długości 3-4 cm, z każdego uformuj w dłoni kulkę, a następnie spłaszcz, na środek nakładając porcję farszu (najlepiej w formie kuleczki), zlepiaj dokładnie brzegi ciasta i znowu uformuj kulkę. Knedle ugotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia, odcedź i przelej zimną wodą.

Mój komentarz:

Gotowe knedle możesz podawać z jogurtem naturalnym.
Waga B T W Energia
wszystkie produkty:
dla 100g:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz