sobota, 17 sierpnia 2013

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem



Jeśli znudziły Ci się już pierogi ruskie, pierogi z owocami -  wypróbuj przepis na pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem. Wiadomo – farsz jak to farsz, zazwyczaj wykonanie jest proste. Cała sztuka zrobienia dobrych pierogów polega na zrobieniu dobrego ciasta. Ja do niego nie dodaję jajka. Z moich poprzednich doświadczeń wynika, że ciasto sporządzane z dodatkiem jajka często staje się twarde i „nie współpracuje”. Ze szczególną troską traktuję więc ciasto – po dokładnym wyrobieniu, odstawiam je na 15-20 minut w ciemny kąt kuchni aby tam troszkę odpoczęło (wcześniej przykrywam je czystą ściereczką aby nie wyschło na zewnątrz). Kiedy wiem że ciasto jest już dobrze wyrobione? To proste:  nie przykleja mi się już do palców. Pierogi nie lubią też pośpiechu – muszą być dokładnie sklejone – tu najważniejsza jest precyzja.





Podaję więc przepis na dobre ciasto na pierogi. Będzie on „bazą” do innych „pierogowych” dań.



Składniki:

Na ciasto:

2 szklanki mąki

Odrobina soli

2 łyżki oleju

Bardzo ciepła woda

Na farsz:

1/2 szklanki  kaszy gryczanej

200g twarogu

1 duża cebula

sól

pieprz czarny

olej


Przygotowanie:

Kaszę gryczaną  ugotuj na wolnym ogniu aż kasza wchłonie płyn. Cebulę posiekaj  i zeszklij na oleju. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cebulą i kaszą. Dopraw  solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Mąkę przesiej i  dodaj do niej sól i olej. Wyrabiaj ciasto dodając wodę. Gotowe ciasto wałkuj cienko, wykrawaj kółeczka, nadziewaj farszem (formuj podłużny wałek z farszu) składaj na pół i zlepiaj. Gotuj w osolonym wrzątku ok 3 minuty od momentu kiedy wypłyną.


Mój komentarz:

Pierogi najlepiej podawaj zaraz po wyciągnięciu z wody – gdy są jeszcze ciepłe. Najlepiej smakują z zimną maślanką. Można je również odgrzewać - wrzucając do gotującej się wody lub na patelni z odrobiną oleju.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz