Jeśli znudziły Ci się już pierogi ruskie, pierogi z owocami - wypróbuj przepis na pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem. Wiadomo – farsz jak to farsz, zazwyczaj wykonanie jest proste. Cała sztuka zrobienia dobrych pierogów polega na zrobieniu dobrego ciasta. Ja do niego nie dodaję jajka. Z moich poprzednich doświadczeń wynika, że ciasto sporządzane z dodatkiem jajka często staje się twarde i „nie współpracuje”. Ze szczególną troską traktuję więc ciasto – po dokładnym wyrobieniu, odstawiam je na 15-20 minut w ciemny kąt kuchni aby tam troszkę odpoczęło (wcześniej przykrywam je czystą ściereczką aby nie wyschło na zewnątrz). Kiedy wiem że ciasto jest już dobrze wyrobione? To proste: nie przykleja mi się już do palców. Pierogi nie lubią też pośpiechu – muszą być dokładnie sklejone – tu najważniejsza jest precyzja.
Podaję więc przepis na dobre ciasto na pierogi. Będzie on „bazą” do innych „pierogowych” dań.
Składniki:
Na ciasto:
2 szklanki mąki
Odrobina soli
2 łyżki oleju
Bardzo ciepła woda
Na
farsz:
1/2 szklanki kaszy
gryczanej
200g twarogu
1 duża cebula
sól
pieprz czarny
olej
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotuj na
wolnym ogniu aż kasza wchłonie płyn. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Twaróg rozgnieć widelcem,
wymieszaj z cebulą i kaszą. Dopraw solą
i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Mąkę przesiej i dodaj do niej sól i olej. Wyrabiaj ciasto
dodając wodę. Gotowe ciasto wałkuj cienko, wykrawaj kółeczka, nadziewaj farszem
(formuj podłużny wałek z farszu) składaj na pół i zlepiaj. Gotuj w osolonym wrzątku ok 3
minuty od momentu kiedy wypłyną.
Mój
komentarz:
Pierogi najlepiej podawaj zaraz po wyciągnięciu z wody – gdy są
jeszcze ciepłe. Najlepiej smakują z zimną maślanką. Można je również odgrzewać -
wrzucając do gotującej się wody lub na patelni z odrobiną oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz