Połączenie akcentu pomidorowego ze szpinakiem i serem feta jest naprawdę niesamowite!
Składniki na ok. 12 knedli:
50 dag ziemniaków
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Ok. 1 szklanki mąki
20 dag szpinaku (mrożonego)
10 dag sera feta (1/2 kostki)
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
Szczypiorek (do posypania
gotowych knedli)
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę obierz, umyj i
pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień na niej czosnek z cebulą,
następnie dodaj szpinak i smaż kilka minut, przypraw. Dodaj pokruszony ser feta
(kiedy masa szpinakowa już ostygnie). Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie
a następnie ostudź. Rozgnieć, następnie dodaj jajko, szczyptę soli, koncentrat
pomidorowy, mąkę partiami i wyrabiaj ciasto. Z wyrobionego ciasta uformuj kilka
wałków o średnicy około 3 cm i krój na paski długości 3-4 cm – z każdego
uformuj w dłoni kulkę, a następnie spłaszcz, na środek nałóż porcję farszu,
zlep dokładnie brzegi ciasta i znowu uformuj kulkę. Knedle gotuj w lekko
osolonej wodzie do wypłynięcia, odcedź i przelej zimną wodą. Podawaj z umytym i
posiekanym szczypiorkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz