Składniki:
800 dag ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
1 jajko
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Majeranek
½ szklanki tartej bułki
3-4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, umyj i ugotuj w mundurkach.
Następnie odcedź, obierz, przepuść przez maszynkę lub przeciśnij przez praskę.
Podsmaż na oliwie pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do masy ziemniaczanej dodaj
jajko, kaszę mannę, cebulę, pieprz oraz majeranek. Dokładnie mieszamy i
doprawiamy do smaku solą. Na desce wysypanej tartą bułką formujemy krokiety.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem
pomidorowym.
Sos pomidorowy
50 dag pomidorów
5 dag cebuli
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
½ szklanki mleka
½ szklanki śmietany (18%)
Sól
Cukier
Bazylia (najlepiej świeża, ale może być suszona)
Przygotowanie:
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i
obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki. Cebulę obierz i drobno pokrój. Pomidory i
cebulę podduś na maśle i przetrzyj przez sito. Z mleka i mąki przygotuj
zawiesinę, połącz z przecierem, zagotuj. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą,
cukrem i bazylią.
Mój komentarz:
Świeże pomidory możesz zastąpić
taką samą ilością mrożonych lub 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Koncentrat
przed dodaniem do sosu należy rozmieszać z wodą lub wywarem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz