czwartek, 15 sierpnia 2013

Pikantny gulasz ziemniaczany z soczewicą






 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dziś polecam pikantny gulasz z soczewicą. Przepis na szybkie i tanie danie. Zielona soczewica już dłuższy czas „zalegała” mi w szafce. Ostatnim razem używaliśmy jej jako głównego składnika pasty do chleba. Przepis znalazłam w internecie, ale został przeze mnie zmodyfikowany.

  Składniki:


2 duże cebule

1 kg ziemniaków (plus 1 dodatkowy)

½ szklanki zielonej soczewicy

Puszka pomidorów

3 łyżki oleju

3 liście laurowe

3 ziela angielskie
Sól i pieprz do smaku

2 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

1 płaska łyżeczka papryki ostrej

1 ½ Litra wywaru warzywnego


 Przygotowanie:
Soczewicę wypłucz i zalej wodą, pozostaw na czas przygotowywania innych składników gulaszu. W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną grubo cebulę. Gdy cebula się zeszkli posyp ją papryką ostrą w proszku, pomieszaj, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, wlej wywar warzywny, zagotuj, dodaj soczewicę i płaską łyżeczkę soli, zmniejsz płomień i gotuj ok. 40 min. W trakcie gotowania dodaj puszkę pomidorów, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Kiedy soczewica będzie już miękka, wrzuć obranego i startego na drobnej tarce ziemniaka i gotuj jeszcze 3-4 minuty, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj dokładnie.


Mój komentarz: 
Ziemniaczany gulasz jest idealny dla wegetarian.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz