Dziś polecam pikantny gulasz z soczewicą. Przepis na szybkie i tanie danie. Zielona soczewica już dłuższy czas „zalegała” mi w szafce. Ostatnim razem używaliśmy jej jako głównego składnika pasty do chleba. Przepis znalazłam w internecie, ale został przeze mnie zmodyfikowany.
Składniki:
2 duże cebule
1 kg
ziemniaków (plus 1 dodatkowy)
½ szklanki
zielonej soczewicy
Puszka pomidorów
3 łyżki
oleju
3 liście
laurowe
3 ziela
angielskie
Sól i pieprz
do smaku
2 ząbki
czosnku
1 łyżka
majeranku
1 płaska
łyżeczka papryki ostrej
1 ½ Litra
wywaru warzywnego
Przygotowanie:
Soczewicę
wypłucz i zalej wodą, pozostaw na czas przygotowywania innych składników
gulaszu. W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną grubo
cebulę. Gdy cebula się zeszkli posyp ją papryką ostrą w proszku, pomieszaj,
dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, wlej wywar warzywny, zagotuj, dodaj
soczewicę i płaską łyżeczkę soli, zmniejsz płomień i gotuj ok. 40 min. W
trakcie gotowania dodaj puszkę pomidorów, liście laurowe, ziele angielskie i
majeranek. Kiedy soczewica będzie już miękka, wrzuć obranego i startego na
drobnej tarce ziemniaka i gotuj jeszcze 3-4 minuty, dorzuć przeciśnięty przez
praskę czosnek, wymieszaj dokładnie.
Mój komentarz:
Ziemniaczany
gulasz jest idealny dla wegetarian.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz