Zupa z marchewki? Czemu nie! Ale pod warunkiem, że jest to nasza ulubiona zupa krem!
Składniki:
1 litr
bulionu z warzyw
50 dag
marchwi
1 łyżka mąki
1 łyżka
masła
½ szklanki
śmietanki
Żółtko
Sól
Cukier do
smaku
Przygotowanie:
Marchew
umyj, obierz, opłucz, pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych otworach, zalej małą
ilością gorącego wywaru, ugotuj pod przykryciem. Z tłuszczu i mąki przygotuj
jasną zasmażkę, zagęść pozostałą część wywaru, zagotuj. Ugotowaną marchew
przetrzyj przez sito i dodaj do zagęszczonego wywaru. Żółtko wymieszaj ze
śmietanką i dodaj mieszając do gorącej zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem
(świeżo mielonym).
Mój komentarz:
Do zupy
możesz dodać groszek ptysiowy lub grzanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz