piątek, 23 sierpnia 2013

Zupa krem z marchewki



 Zupa z marchewki? Czemu nie! Ale pod warunkiem, że jest to nasza ulubiona zupa krem!


Składniki:

1 litr bulionu z warzyw

50 dag marchwi

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

½ szklanki śmietanki

Żółtko

Sól

Cukier do smaku



Przygotowanie:

Marchew umyj, obierz, opłucz, pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych otworach, zalej małą ilością gorącego wywaru, ugotuj pod przykryciem. Z tłuszczu i mąki przygotuj jasną zasmażkę, zagęść pozostałą część wywaru, zagotuj. Ugotowaną marchew przetrzyj przez sito i dodaj do zagęszczonego wywaru. Żółtko wymieszaj ze śmietanką i dodaj mieszając do gorącej zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem (świeżo mielonym).

Mój komentarz:

Do zupy możesz dodać groszek ptysiowy lub grzanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz