wtorek, 17 września 2013

Oładki




Składniki: (na 10 średnich oładków)
620g ziemniaków
2 jajka
100 g mąki pszennej
½ szklanki śmietany 18%
1,5 łyżki cukru pudru
½ garści rodzynek
łyżeczka cynamonu
Sól do smaku
3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Umyte i obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o małych otworach, odciśnij sok. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem pudrem i śmietaną na pulchną masę. Utarte i odciśnięte ziemniaki przełóż do miski, połącz z przesianą mąką i masą jajeczną, dodaj cynamon i sparzone rodzynki, wymieszaj. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, dodaj do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszaj. Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz, kładź łyżką nieduże placki i smaż z obu stron na rumiano. Podawaj na ciepło (najlepiej z dżemem lub cukrem)
  
Mój komentarz:
Oładki możesz podawać z dżemem niskosłodzonym



g
B
T
W
kalorie
Ziemniaki
620g
11,8g
0,6g
113,5g
9,3g
477kcal
Jajko
112g
14,0g
10,9g
0,7g
0,0g
156kcal
Mąka pszenna
100g
10,1g
1,2g
74,0g
2,3g
343kcal
Śmietana 18%
100g
2,5g
18,0g
3,6g
0,0g
184kcal
Cukier puder
15g
0,0g
0,0g
15,0g
0,0g
61kcal
Rodzynki
15g
0,3g
0,1g
10,7g
1,0g
42kcal
Cynamon
4g
0,2g
0,0g
3,2g
2,1g
10kcal
Olej
30g
0,0g
30,0g
0,0g
0,0g
265kcal
Wszystkie produkty: 996g B: 38,9g T: 60,8g W: 220,7g bł: 14,7g kcal: 1538kcal
Dla 100g B: 3,9g T: 6,1g W: 22,2g bł: 1,5g kcal: 154

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz