czwartek, 6 lutego 2014

Cytrynowe tagliatelle z mascarpone

Danie jest proste, nie wymaga skomplikowanych i wyszukanych składników. Zachwyca delikatnością i pięknym zapachem. Przepis znalazłam w książce Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj". On sam poleca to danie na romantyczną kolację tylko we dwoje :) My zjedliśmy je na obiad:)

Składniki: (oczywiście na 2 osoby) :)
250g makaronu tagliatelle
sok i otarta skórka z jednej cytryny
3 łyżki oliwy
troszkę listków bazylii
125g serka mascarpone
sól, biały pieprz

Przygotowanie:
W garnku ugotuj wodę, troszkę ją posól, wrzuć makaron do wrzątku, ugotuj al dente (około 7-9 minut). Do rondla wlej oliwę, do zimnej oliwy wsyp skórkę cytrynową i podgrzej. Gdy zapachnie i złapie kolor, wlej sok, wymieszaj i dodaj mascarpone. Mieszając, podgrzewaj, aż się rozpuści. Przypraw solą i pieprzem. Wrzuć odcedzony makaron, wymieszaj, dodaj bazylię i udekoruj nią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz