niedziela, 16 lutego 2014

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami

Przepis pochodzi z czasopisma "Kuchnia" nr 2/2014
Składniki: (dla 4 osób)

400g makaronu penne (My użyliśmy ciemnego)
1 brokuł
1 cukinia
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany 12%
200g sera typu roquefort
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie wrzuć do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszuj 3-4 minuty, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj 2 minuty. Zmniejsz ogień, wlej śmietankę, wrzuć pokruszone kawałki sera i gotuj, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Sos dopraw gałką, solą i pieprzem. Dodaj odcedzone warzywa i makaron. Podawaj od razu.

1 komentarz: