Przepis pochodzi z czasopisma "Kuchnia" nr 2/2014 |
1 duża czerwona papryka
1 ząbek czosnku
2,5 łyżek orzeszków pinii
2,5 łyżki oliwy
200 g makaronu penne
sól, pieprz, ostra papryka
starty parmezan
Przygotowanie:
Paprykę upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Gdy skórka sczernieje, włóż je do foliowego woreczka i zawiąż. Uderz kilka razy woreczkiem o blat. Skórka powinna przykleić się do folii. Wtedy włóż papryki pod zimną wodę, wyjmij i obierz. Następnie oczyść z nasion i szypułki. Zrób pesto: Zmiksuj paprykę z czosnkiem, orzeszkami, oliwą.
Makaron ugotuj al dente. Odcedź, wymieszaj z pesto, przypraw solą, pieprzem, ostrą papryką. Przed podaniem posyp parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz