poniedziałek, 17 lutego 2014

Muffinki migdałowo-orzechowe

Przepis pochodzi książki "Muffinkowe poczęstunki"

Składniki na 12 muffinek:
25 dag mąki pszennej
10 dag płatków migdałowych
5 dag posiekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki oleju
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
płatki migdałowe i posiekane orzechy włoskie do posypania muffinek

Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z cukrem, płatkami migdałowymi i orzechami, proszkiem do pieczenia oraz solą. Zmiksuj mleko z olejem i jajkiem. Wymieszaj drewnianą łyżką mokre składniki z suchymi. Ciasto przełóż do wyścielonych papilotkami foremek do muffinek, posyp płatkami migdałowymi i posiekanymi orzechami. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st C.

2 komentarze:

  1. Jagoda, jaaaami babeczki! Jak wrócę do domu to je zrobię :) Śledzę Twój blog i bardzo go lubię. Pozdrawiam, Twoja intermaszowa koleżanka. N

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło:) zachęcam do gotowania, pieczenia, smażenia, duszenia itp! :P

      Usuń