piątek, 28 lutego 2014

Muffinki czekoladowe

Przepis pochodzi z książki: "Muffinkowe poczęstunki"
Składniki:
20 dag mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
6 dag masła
2 jajka
8 łyżek kakao
12 dag gorzkiej czekolady
5 dag rodzynek
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:
Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wsyp cukier, cukier wanilinowy oraz sól.
W dużym naczyniu zmiksuj jaja, mleko oraz stopione i wystudzone masło. Wlej miksturę do suchych składników, wymieszaj lekko widelcem - ciasto powinno mieć grudki. Na koniec połącz z czekoladą i rodzynkami.
Ciastem napełnij do 2/3 wysokości wyścielone papilotkami foremki do muffinek. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz