sobota, 1 marca 2014

Spaghetti z soczystymi pulpecikami

Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa - 52 kontra 52"




Nie wierzyłam w powodzenie tego dania, z jednej głównej przyczyny - niezbyt często zdarza mi się jeść mięso. Postanowiłam jednak zaryzykować, kupiliśmy maszynkę do mięsa, 500g zdrowo i świeżo wyglądającej łopatki wieprzowej i zrobiłam swoje pierwsze w życiu pulpeciki:)  Danie zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie! Danie jest przepyszne, ale dość czasochłonne.

Składniki na 4 porcje:
500g mięsa mielonego z łopatki
bazylia - najlepiej świeża - ja użyłam suszonej
110g suszonych pomidorów
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 jajko
oliwa z oliwek
pieprz biały
sól
3 świeże pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
400g makaronu spaghetti
starty parmezan - pamiętaj, że parmezan najlepiej  kupować w kawałku i zetrzeć samemu - a nie taki gotowy!
70g masła

Przygotowanie:
PULPECIKI:
Suszone pomidory pokrój i razem z mielonym mięsem wrzuć do miski. Dodaj dość sporo bazylii. Dodaj 1 małą, płaską łyżeczkę musztardy Dijon, następnie dopraw białym pieprzem i solą. Całość dokładnie wyrób, dodaj jajko i wyrób mięso na gładką jednolitą masę. Posmaruj ręce oliwą. Z mięsa uformuj małe pulpeciki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i usmaż pulpety na złoty kolor. Przesmażone pulpety wyłóż na talerz.

SOS:
Cebulę i czosnek drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek, całość smaż tak długo - aż się zeszklą. Dodaj pokrojone wcześniej pomidory - powinny być pokrojone dość drobno. Całość dopraw solą i białym pieprzem. Dodaj odrobinę wody, gdy sos wydaje Ci się zbyt gęsty. Chwilę podgotuj. Gdy sos zaczyna się gotować, nastaw wodę na spaghetti - ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. 
Następnie dodaj do sosu pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wymieszaj. Włóż pulpety - po wstępnym przesmażeniu mogą być w środku jeszcze surowe. Dodaj bazylię, pozostaw na około 3 minuty.
Odcedź ugotowany makaron. Ponownie przełóż go do garnka, dopraw odrobiną oliwy z oliwek.
Przełóż porcje makaronu na talerze. Wyłóż pulpeciki oraz sos.
Na jedną porcję przypadają około 4 pulpeciki.
Posyp danie potartym parmezanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz