poniedziałek, 10 marca 2014

Sałatka a la Cesar z soczystym kurczakiem

Przepis pochodzi z książki "52 kontra 52 - Okrasa kontra Pascal" - zmodyfikowany przeze mnie
Smakowita sałatka z dodatkiem pieczonej piersi z kurczaka to świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.

Składniki dla 2 osób:
300g piersi z kurczaka
świeży tymianek
kurkuma
curry
150ml jogurtu naturalnego
1 żółtko
2 ząbki czosnku
olej słonecznikowy
białe wytrawne wino
natka pietruszki
ser parmezan
1 sałata lodowa
4 pomidorki koktajlowe
sól, biały pieprz
sok z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy Dijon

Przygotowanie:
MARYNATA:
Do miski wlej jogurt naturalny, dodaj kurkumę, curry. Ząbek czosnku drobno posiekaj, posyp odrobiną soli, rozetrzyj nożem, dodaj do jogurtu z przyprawami. Dodaj sól, biały pieprz, podlej odrobiną oleju rzepakowego oraz przypraw posiekanym tymiankiem i wymieszaj. Piersi z kurczaka umyj, osusz i oczyść, obtocz w marynacie. Miskę przykryj folią i odstaw na 10-15 minut do lodówki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej trochę oleju rzepakowego, wyłóż piersi z kurczaka, na wierzch wyłóż pozostałą marynatę. Włóż do piekarnika na około 30 min.

SOS:
Ząbki czosnku drobno posiekaj i włóż do czystej miski. Dodaj musztardę, sok z  cytryny. Do całości dodaj żółtko. Mieszaj, dolewając trochę oleju rzepakowego. Następnie dodaj trochę wina i jeszcze trochę oleju. Niewielką ilość sera zetrzyj na tarce i dodaj do reszty. Sos dopraw solą i pieprzem. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki (niewielką ilość pozostaw do dekoracji).

Umytą sałatę lodową porwij na mniejsze części, przełóż do miski, polej sosem i delikatnie wymieszaj.
Sałatę wraz z sosem przełóż na talerze. Pokrojone na pół pomidorki koktajlowe ułóż na sałacie, udekoruj listkami natki pietruszki. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na sałacie.Posyp startym na drobnych oczkach tarki - parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz