poniedziałek, 24 marca 2014

Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego

Inspirowane przepisem z książki "Pascal kontra Okrasa 52 kontra 52"

Składniki dla 2 osób:

100g wędzonego łososia
150g makaronu farfalle (kokardki)
180g śmietanki 30%
40g kaparów
90g świeżych pomidorów
połowa małej cukinii
połowa czerwonej papryki
sól
pieprz
ząbek czosnku
połowa cebuli
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Włącz piekarnik na 220 stopni (termoobieg), wyściel blaszkę papierem do pieczenia i umieść na nim paprykę obtoczoną w niewielkiej ilości oliwy. Papryka powinna piec się w piekarniku około 20 minut, przy czym piekarnik powinien być wcześniej nagrzany.
Pomidory pokrój w kostkę, cukinię i czosnek w cienkie plasterki, cebulę w kostkę.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie (ok. 10 minut).
Cukinię podsmaż na oliwie z oliwek, przypraw i odłóż na talerz.
Na tą samą patelnię - po zdjęciu cukinii - wrzuć cebulę i czosnek, następnie dodaj pomidory i upieczoną paprykę, także pokrojoną w kostkę. Gdy woda odparuje w pomidorów wlej śmietankę, gdy zacznie bulgotać dorzuć kapary (kilka pozostaw do dekoracji).
Przypraw sos solą i pieprzem, a następnie zdejmij z ognia.
Wrzuć do niego podzielone na mniejsze części kawałki łososia.
Wymieszaj makaron z sosem na patelni.
Podawaj jak na zdjęciu powyżej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz