wtorek, 6 maja 2014

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki na tortownicę 23-25 cm

 Spód: 80g herbatników i 40g stopionego masła

Serowa masa:
1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego)
1 szklanka cukru pudru
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczki żelatyny
120 ml gorącej wody

Dodatkowo:
Świeże truskawki
1,5 galaretki truskawkowej

Przygotowanie:
Ser i śmietanę wyciągnij z lodówki 2 godziny przed robieniem sernika. Rozdrobnij herbatniki i dodaj stopione masło i wymieszaj. Wysyp na dno tortownicy i ugnieć. Wstaw do lodówki.
Ser przełóż do miski, wlej śmietankę kremówkę, dodaj cukier puder i delikatnie zmiksuj. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Letnią żelatynę wlewaj bardzo powoli do masy serowej i miksuj na niskich obrotach.
Masę przełóż na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównaj. Wstaw do lodówki. Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu, ale zmniejsz ilość wody o 25%. Ostudź. Na masę serową wyłóż owoce, zalej zimną, lekko tężejącą galaretką i wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz