Składniki:
400g
pieczarek
100g sera
feta
½ pęczka
szczypiorku
800 ml wody
Sól, pieprz,
papryka słodka
2 cebule
2 łyżki
oleju
Przygotowanie:
Pieczarki
umyj, obierz, opłucz. Większość pokrój w kostkę, kilka pokrój w plasterki (do
dekoracji). W głębokim garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę, następnie pieczarki
pokrojone w kostkę. Smaż razem około 6 minut. Dolej wodę, po chwili dodaj ser
feta, gotuj razem jeszcze chwilę. Zdejmij z palnika. Zblenduj wszystko razem.
Przypraw. Rozgrzej resztę oleju na patelni i podsmaż plasterki pieczarek.
Ciepłą zupę podawaj z gorącymi plasterkami pieczarek i posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Mój
komentarz:
Aby uzyskać
bardziej wyrazisty smak zamiast wody użyj wywaru warzywnego.
|
waga
|
B
|
T
|
W
|
Bł.
|
kcal
|
pieczarki
|
400g
|
10,8g
|
1,6g
|
10,4g
|
8g
|
68kcal
|
Ser feta
|
100g
|
17,5g
|
21g
|
1,4g
|
0g
|
265kcal
|
szczypiorek
|
2,5g
|
0,1g
|
0g
|
0,1g
|
0,1g
|
1kcal
|
cebula
|
105g
|
1,5g
|
0,4g
|
7,2g
|
1,8g
|
32kcal
|
olej
|
20g
|
0g
|
20g
|
0g
|
0g
|
177kcal
|
Wszystkie
produkty B: 29,9g T:43,0g W:19,1g bł: 9,9g kcal: 543 kcal
Dla 100g B:
4,8g T: 6,9g W: 3,0g bł: 1,6g kcal: 87
Pycha :) Mimo, że za zupami nie przepadam, krem z pieczarek zjadłabym z chęcią.
OdpowiedzUsuńJagoda, usuń sobie w ustawieniach bloga konieczność wpisywania kodu przy dodawaniu komentarzy. To skutecznie zniechęca, tych którzy chcą dodawać komentarze. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń