sobota, 14 września 2013

Zupa krem z pieczarek i sera feta



Składniki:
400g pieczarek
100g sera feta
½ pęczka szczypiorku
800 ml wody
Sól, pieprz, papryka słodka
2 cebule
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Pieczarki umyj, obierz, opłucz. Większość pokrój w kostkę, kilka pokrój w plasterki (do dekoracji). W głębokim garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę, następnie pieczarki pokrojone w kostkę. Smaż razem około 6 minut. Dolej wodę, po chwili dodaj ser feta, gotuj razem jeszcze chwilę. Zdejmij z palnika. Zblenduj wszystko razem. Przypraw. Rozgrzej resztę oleju na patelni i podsmaż plasterki pieczarek. Ciepłą zupę podawaj z gorącymi plasterkami pieczarek i posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Mój komentarz:
Aby uzyskać bardziej wyrazisty smak zamiast wody użyj wywaru warzywnego.

waga
B
T
W
Bł.
kcal
pieczarki
400g
10,8g
1,6g
10,4g
8g
68kcal
Ser feta
100g
17,5g
21g
1,4g
0g
265kcal
szczypiorek
2,5g
0,1g
0g
0,1g
0,1g
1kcal
cebula
105g
1,5g
0,4g
7,2g
1,8g
32kcal
olej
20g
0g
20g
0g
0g
177kcal
Wszystkie produkty B: 29,9g T:43,0g W:19,1g bł: 9,9g kcal: 543 kcal
Dla 100g B: 4,8g T: 6,9g W: 3,0g bł: 1,6g kcal: 87

2 komentarze:

  1. Pycha :) Mimo, że za zupami nie przepadam, krem z pieczarek zjadłabym z chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagoda, usuń sobie w ustawieniach bloga konieczność wpisywania kodu przy dodawaniu komentarzy. To skutecznie zniechęca, tych którzy chcą dodawać komentarze. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń