wtorek, 10 września 2013

Knedle marchewkowe z farszem drobiowym




Dalej pozostajemy w klimacie knedli, marchewki i mięsa drobiowego. Proste składniki, proste wykonanie. Dziś na stole knedle. Już wkrótce pojawią się nowe kombinacje. Zapraszam do kuchni!



Składniki:
300g ziemniaków
300g marchwi
1 szklanka mąki
1 jajko
400g piersi kurczaka
Imbir mielony
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz, curry
Przygotowanie:
Kurczaka umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do malaksera razem z odrobiną imbiru i oliwą z oliwek, przypraw solą, pieprzem i curry. Ziemniaki i marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie dokładnie rozgnieć, ostudź i dodaj jajko, szczyptę soli, mąkę partiami i wyrabiaj ciasto. Z wyrobionego uformuj kilka wałków o średnicy około 3 cm i krój na paski długości 3-4 cm – z każdego formuj w dłoni kulkę, następnie spłaszcz. Na środek nałóż porcję farszu drobiowego, zlep dokładnie brzegi ciasta i znowu uformuj kulkę. Knedle gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia, odcedź, przelej zimną wodą. Możesz podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

B
T
W
Błonnik
Energia
ziemniaki
5,7g
0,3g
54,9g
4,5g
231kcal
marchew
3,0g
0,6g
26,1g
10,8g
81kcal
Mąka pszenna typ 500
13,1g
1,6g
96,2g
3,0g
446kcal
jajko
7,0g
5,4g
0,3g
0,0g
78kcal
Pierś z kurczaka
86,0g
5,2g
0,0g
0,0g
396kcal
Oliwa z oliwek
0,0g
18,3g
0,0g
0,0g
164kcal
Wszystkie produkty: 1206g; białko: 114,8g, tłuszcze: 31,4g, węglowodany: 177,5g, błonnik: 18,3g kcal: 1396
Dla 100g: białko: 9,5g, tłuszcze: 2,6g, węglowodany: 14,7g, błonnik:1,5g, kcal: 116



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz