Odkrywamy
nowe smaki. Tym razem w kuchni króluje mleczko kokosowe. Jest to popularny składnik spożywczy, stosowany w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, w innych krajach dostępny jest w postaci puszkowanej.
Składniki:
800 ml wody
1 mała dynia
200 ml
mleczka kokosowego
1 filet z
kurczaka
2 marchwie
1 por (jasna
część)
1 łyżka
oleju
Sól, pieprz,
curry, imbir, chili
Przygotowanie:
Marchew i
dynię obierz i umyj razem z porem. Marchew i por pokrój w paski, z dyni usuń
pestki i również pokrój w paski. Mięso umyj, osusz, pokrój w paski i przypraw.
W garnku rozgrzej olej, podsmaż kurczaka, dodaj warzywa, smaż jeszcze 5-6
minut. Następnie zalej wodą i mleczkiem kokosowym, gotuj 20 minut i przypraw.
Mój komentarz:
Zupa z dyni
i kurczaka najlepiej smakuje na 2 dzień. Aby zupa miała bardziej intensywny
smak już w pierwszy dzień, najpierw możesz sporządzić wywar z marchwi i pora.
|
waga
|
B
|
T
|
W
|
błonnik
|
kcal
|
Dynia
|
840
|
10,9g
|
2,5g
|
64,7g
|
23,5g
|
235kcal
|
Mleczko kokosowe
|
200
|
4,2g
|
36g
|
16,2g
|
0g
|
406kcal
|
Filet z piersi kurczaka
|
200
|
43g
|
2,6g
|
0g
|
0g
|
198kcal
|
marchew
|
90
|
0,9g
|
0,2g
|
7,8g
|
3,2g
|
24kcal
|
por
|
50
|
1,1g
|
0,2g
|
2,9g
|
1,4g
|
12kcal
|
Olej rzepakowy
|
10
|
0g
|
10g
|
0g
|
0g
|
88kcal
|
Wszystkie
produkty: 1390g B: 60,1g, T: 51,5g, W: 91,6g, Bł: 28,1g kcal: 963
Dla 100g: B:
4,3g, T: 3,7g, W: 6,6g, Bł: 2,0g kcal: 69
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz