czwartek, 5 września 2013

Zupa z dyni i kurczaka z mleczkiem kokosowym



Odkrywamy nowe smaki. Tym razem w kuchni króluje mleczko kokosowe. Jest to popularny składnik spożywczy, stosowany w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, w innych krajach dostępny jest w postaci puszkowanej.
Składniki:
800 ml wody
1 mała dynia
200 ml mleczka kokosowego
1 filet z kurczaka
2 marchwie
1 por (jasna część)
1 łyżka oleju
Sól, pieprz, curry, imbir, chili
Przygotowanie:
Marchew i dynię obierz i umyj razem z porem. Marchew i por pokrój w paski, z dyni usuń pestki i również pokrój w paski. Mięso umyj, osusz, pokrój w paski i przypraw. W garnku rozgrzej olej, podsmaż kurczaka, dodaj warzywa, smaż jeszcze 5-6 minut. Następnie zalej wodą i mleczkiem kokosowym, gotuj 20 minut i przypraw.
Mój komentarz:
Zupa z dyni i kurczaka najlepiej smakuje na 2 dzień. Aby zupa miała bardziej intensywny smak już w pierwszy dzień, najpierw możesz sporządzić wywar z marchwi i pora.

waga
B
T
W
błonnik
kcal
Dynia
840
10,9g
2,5g
64,7g
23,5g
235kcal
Mleczko kokosowe
200
4,2g
36g
16,2g
0g
406kcal
Filet z piersi kurczaka
200
43g
2,6g
0g
0g
198kcal
marchew
90
0,9g
0,2g
7,8g
3,2g
24kcal
por
50
1,1g
0,2g
2,9g
1,4g
12kcal
Olej rzepakowy
10
0g
10g
0g
0g
88kcal


Wszystkie produkty: 1390g B: 60,1g, T: 51,5g, W: 91,6g, Bł: 28,1g kcal: 963
Dla 100g: B: 4,3g, T: 3,7g, W: 6,6g, Bł: 2,0g kcal: 69



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz