Inspirowane przepisem z książki "Pyszne 25" Anny Starmach |
Składniki (na ok 4 porcje):
2 pory
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 małe ziemniaki
1 duży seler ( + kawałek do zrobienia chipsów)
2 szklanki wody
250 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
olej
Przygotowanie:
Olej rozgrzej w dużym garnku. Pokrój pory w talarki, cebulę, ziemniaki i seler w kostkę. Najpierw na rozgrzany olej wrzuć pory i cebulę, następnie ziemniaki i seler. Chwilę smaż, później wlej wodę i gotuj warzywa do miękkości. Zblenduj wszystko na gładką masę. Garnek postaw znów na palniku, wlej śmietankę, zagotuj a następnie dopraw solą i pieprzem.
W międzyczasie zrób chipsy. Pokrój seler na cieniutkie plasterki - jak chipsy ziemniaczane. Skrop odrobiną oleju i posól. Wkładaj je do rozgrzanego piekarnika na blaszkę wyłożoną papierem. Pozostaw do czasu aż ładnie się zrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz