czwartek, 28 sierpnia 2014

Zapiekana ricotta z karmelizowanymi brzoskwiniami

Przepis pochodzi z książki "Dania w pięć minut" Gordon Ramsay




Składniki (na 4 porcje):

25 masła i trochę do posmarowania kokilek
85 g cukru pudru plus trochę po posypania kokilek
500g ricotty
2 duże jajka
starta skórka i sok z 1 cytryny
trochę cukru drobnego (ja troszkę  zblendowałam tego zwykłego, ale w sklepach można także kupić specjalny drobny cukier do wypieków)
4 brzoskwinie pokrojone na kliny

Przygotowanie:

Kokilki wysmaruj masłem i posyp cukrem pudrem. Połącz widelcem ricottę, jajka, cukier puder i skórkę z cytryny. Wylej masę do kokilek i zapiekaj w temperaturze 200 C przez ok 20 minut (piekarnik powinien być wcześniej rozgrzany). Następnie wyłóż kokilki z piekarnika i zostaw do wystygnięcia.
Brzoskwinie obsyp cukrem i podsmaż na teflonowej patelni na maśle (25g). Następnie dodaj sok z cytryny, jeszcze lekko podsmaż i odłóż.
Zapiekaną ricottę wyłóż na talerzyk, ułóż brzoskwinie, polej sokiem z patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz