wtorek, 14 stycznia 2014

Ciasto mocno czekoladowe


Dziś przepis na mega czekoladowe ciasto! Uwaga - tylko dla zdecydowanych fanów czekolady, bo głównymi składnikami są 2 tabliczki czekolady gorzkiej 70%!

Składniki:
120g mąki pszennej
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
125g masła
2/3 szklanki cukru (najlepiej drobnego cukru do wypieków)
3 jajka
2 tabliczki czekolady gorzkiej (70% kakao), roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej - jedna będzie do dekoracji, więc możesz roztopić ją po upieczeniu ciasta
100g suszonej śliwki, pokrojonej na małe kawałki
100g orzechów włoskich, pokrojonych na małe kawałki
skórka z całej pomarańczy

+ trochę mąki do obtoczenia bakalii - obtocz je po wymoczeniu w wodzie - oprócz orzechów

Przygotowanie:
Bakalie wymieszaj z mąką do obtoczenia bakalii po wcześniejszym wymoczeniu ich. Masło umieść w misie miksera i utrzyj razem z cukrem na lekką, puszystą masę. Dodawaj jajka, jedno po drugim, miksując dalej masę do gładkości. Dodaj roztopioną jedną tabliczkę czekolady. Do masy czekoladowo-maślanej dodaj mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i mieszaj delikatnie. Ciasto przełóż do formy keksówki (wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). Piec około 75 minut w temperaturze 160 stopni C, po 40 minutach zwiększ temperaturę do 170 stopni C. Piec do momentu tzw. "suchego patyczka". Po wyjęciu z piekarnika, wystudź ciasto a następnie delikatnie wyłóż z foremki. Udekoruj na wierzchu czekoladą i odrobiną orzechów włoskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz