piątek, 3 stycznia 2014

Spaghetti alla carbonara

Dziś podaję przepis na tradycyjne spaghetti alla carbonara. Tak przygotowane spaghetti jadłam pierwszy raz w życiu. Zdecydowanie nie dla osób, których postanowieniem noworocznym jest utrata zbędnych kilogramów, ale wszystkim pozostałym - polecam;))

Składniki na 4 porcje:
1 paczka spaghetti (400g)
4 żółtka
300 ml śmietany 36%
100g startego parmezanu
200-300g wędzonego boczku pokrojonego w paski o grubości 5mm
sól, biały pieprz,
1 pęczek posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć spaghetti, ugotuj al dente. W tym samym czasie zrób sos: żółtka wymieszaj ze śmietaną i 2-3 łyżkami parmezanu, dodaj pieprz. Odcedź makaron (odlej trochę wody z gotowania), a garnek, w którym gotował się makaron ponownie ustaw na ogniu i rozgrzej. Wrzuć pokrojony boczek, usmaż. Wlej trochę wody z makaronu, aby zebrać wszystko, co przykleiło się do dna. Wrzuć makaron, wlej sos, wymieszaj. Podgrzewaj chwilę, ale nie gotuj. Gdy sos zgęstnieje, przełóż wszystko do miski i wymieszaj z resztą parmezanu. Posól odrobinę. Wyłóż na talerze i posyp natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz