„Dopóki miłość stoi w kuchni, dopóki miłość nam gotuje, te noże, widelce mają jakiś sens" Tomasz Różycki
piątek, 3 stycznia 2014
Pesto alla genovese
Podaję przepis na standardowe włoskie pesto. Tradycyjnie jest wytwarzane w marmurowych moździerzach - ja posłużyłam się niezastąpionym blenderem U mnie stanowiło dodatek do makaronu razowego. Podobno idealnie nadaje się także do klusek śląskich;)
Składniki:
Listki z 2 doniczek bazylii
2 ząbki czosnku
35g orzeszków piniowych
60g startego parmezanu
70ml oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bazylię umyj i dokładnie wysusz. Zblenduj razem z serem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dalej blendując dodaj oliwę z oliwek - wlewaj ją cienkim strumieniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz