Przepis pochodzi z listopadowej "Kuchni" (zmodyfikowany) |
350g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
170g masła
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki roztartego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka kakao
250g cukru
60ml płynnego miodu gryczanego
1 jajko
1 żółtko
Przygotowanie:
Połącz mąkę, sodę i sól. Masło rozpuść, podgrzej a gdy zacznie się pienić, ściągnij z ognia. Połącz je z przyprawami i kakao a następnie z cukrem i miodem. Mieszaj aż cukier połączy się z tłuszczem, dodaj jajko i żółtko. Wlej masę do miski z mąką, mieszaj tak aby składniki dobrze się połączyły. Przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozwałkuj ciasto na stolnicy oprószonej mąką na grubość około 3mm. Wycinaj dowolne kształty i piecz przez około 12 minut - aż pierniczki zaczną się rumienić.
Moje pierniczki czekają w szczelnie zamkniętej puszce na lukier;) Przepis podam później...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz