niedziela, 30 listopada 2014

Pyszne ciasto marchewkowe

Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej "Palce lizać" 



Znalazłam w końcu idealny przepis na ciasto marchewkowe!

Składniki:
1/2 szklanki rodzynek
2 szklanki mąki
kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
2 szklanki drobno startej marchewki
4 jajka
200g masła
łyżeczka cynamonu
łyżeczka imbiru
garść orzechów włoskich - mielonych
łyżeczka sody
ew. cukier puder - do posypania po wierzchu

Przygotowanie:
Namocz rodzynki w gorącej wodzie, żeby spęczniały. Proszek i mąkę wymieszaj, dodaj połowę cukru i marchewkę. Jajka ubij, Lekko podgrzane masło wymieszaj z mąką, resztą cukru, cynamonem i imbirem. Wlej jajka, dodaj rodzynki, orzechy oraz sodę. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C około godziny. Po wyjęciu możesz posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz