wtorek, 25 listopada 2014

Piernik z polewą czekoladową

Przepis pochodzi z najnowszej książki Anny Starmach "Pyszne na każdą okazję"



Wraz z nabyciem kolejnych książek kucharskich i najnowszych czasopism o gotowaniu postanowiłam połączyć dwa różne przepisy. Przepis na sam piernik pochodzi z książki Anny Starmach a receptura na przyprawę do piernika z najnowszej "Kuchni". Nie chciałam kupować gotowej przyprawy do piernika a ta zrobiona własnoręcznie jest naprawdę bardzo aromatyczna.

Składniki:
Piernik:
350g mąki pszennej
150g cukru trzcinowego
200g miodu
3 jajka
120g miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki przyprawy do piernika *
10g gorzkiego kakao
50g suszonych pokrojonych śliwek
50g drobno pokrojonych orzechów włoskich

Polewa:
50ml mleka
50ml masła
100g gorzkiej czekolady

* PRZYPRAWA DO PIERNIKA:
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki roztartego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C. Utrzyj miękkie masło z cukrem. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Żółtka oddziel od białek. Żółtka dodawaj pojedynczo do masła. Do masy dodaj miód i mąkę z dodatkami. Dokładnie połącz składniki i dodaj śliwki i orzechy. Ubij białka i delikatnie wymieszaj z masą piernikową. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę, piecz przez około 50-60 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika piernik ostudź i przygotuj polewę.

Polewa: W rondelku zagrzej mleko z masłem i czekoladą. Całość wymieszaj. Polewą polej już zimne ciasto.

2 komentarze: