„Dopóki miłość stoi w kuchni, dopóki miłość nam gotuje, te noże, widelce mają jakiś sens" Tomasz Różycki
piątek, 21 listopada 2014
Kurczak wg Nigelli Lawson
Postanowiłam wypróbować przepis na kurczaka z ogromną ilością czosnku. W oryginalnym przepisie użyto całe udka, ja wykorzystałam tylko podudzia.
Składniki:
10 podudzi
20 nieobranych czosnków
3 cebule dymki
3 łyżki wina
olej
0,5 łyżki suszonego tymianku
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Obsmaż kurczaka na mocno rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Przełóż kurczaka do miski i przykryj folią aluminiową. Na patelni po kurczaku obsmaż pokrojoną w kostkę cebulę razem z połową tymianku. W brytfance ułóż kolejno - cebulę, 10 ząbków czosnku, kurczaka i resztę czosnku. Sok po kurczaku ( z miski) wymieszaj z winem i polej nim mięso. Kurczaka obficie posyp solą, pieprzem i resztą tymianku. Brytfanę przykryj folią i piecz ok 1,5 h. 15 min przed końcem usuń folię, aby kurczak się przyrumienił.
Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz