piątek, 21 listopada 2014

Kurczak wg Nigelli Lawson


Postanowiłam wypróbować przepis na kurczaka z ogromną ilością czosnku. W oryginalnym przepisie użyto całe udka, ja wykorzystałam tylko podudzia.

Składniki:
10 podudzi
20 nieobranych czosnków
3 cebule dymki
3 łyżki wina
olej
0,5 łyżki suszonego tymianku
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Obsmaż kurczaka na mocno rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Przełóż kurczaka do miski i przykryj folią aluminiową. Na patelni po kurczaku obsmaż pokrojoną w kostkę cebulę razem z połową tymianku. W brytfance ułóż kolejno - cebulę, 10 ząbków czosnku, kurczaka i resztę czosnku. Sok po kurczaku ( z miski) wymieszaj z winem i polej nim mięso. Kurczaka obficie posyp solą, pieprzem i resztą tymianku. Brytfanę przykryj folią i piecz ok 1,5 h. 15 min przed końcem usuń folię, aby kurczak się przyrumienił.
Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz